Fördelarna att balansera kosten med sur & basisk mat

Ruokavalion tasapainottamisen edut happamien ja emäksisten ruokien kanssa

Om du ofta känner dig tung i kroppen, dras med huvudvärk, blir sjuk gång på gång eller bara är väldigt trött och orkeslös kan din kropp vara i obalans. PH-värdet betyder så mycket mer än man kan ana och många sjukdomar trivs bättre i sura miljöer.

Att äta mer basisk mat innebär att man hjälper kroppen att hålla sitt pH-värde i balans. Ett tips är att försöka äta 70 procent basisk mat och 30 procent syrabildande. En bra regel är också att äta mer frukt och grönt.

Vad är sur och basisk mat?

Att äta efter matens PH-värde innebär att maten delas upp i surt, neutralt och basiskt. Forskning visar att det kan finnas fördelar med att äta mat som har ett basiskt PH-värde, alltså ett värde över sju på skalan

Sur mat: Mat som innehåller socker, mjölk, gluten, halvfabrikat och prrocessad mat kött, fisk, kaffe, alkohol, läsk, godis, chips och liknande.

Basisk mat: Tex grönsaker, frukt, nötter, frön och baljväxter. Citron kan man tro tillhör sur kost men det är något av det mest basiska du kan äta. Så bra tips är att dricka citronvatten dagligen.

Fördelar med en basisk kost

En balanserad kost med mer basiska livsmedel än sura kan ha flera hälsofördelar, inklusive:

 • Normal Matsmältning: En basisk kost kan hjälpa till att minska inflammation och förbättra matsmältningen.
 • Normal Njurfunktion: När vi äter för mycket sur mat måste våra njurar arbeta hårdare för att filtrera ut överskottssyran. En basisk kost kan minska stressen på njurarna och förbättra deras funktion.
 • Bibehålla energin: En basisk kost kan bidra till att öka energinivåerna och förbättra trötthet och utmattning.
 • Normal benhälsa: En basisk kost kan hjälpa till att förhindra benskörhet genom att minska mängden kalcium som elimineras från kroppen.
 • Öka motståndskraften mot kroniska sjukdomar: En balanserad kost med mer basiska livsmedel kan hjälpa till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Vilka livsmedel är sura eller basiska?

Att veta vilka livsmedel som är sura eller basiska är avgörande för att upprätthålla en balanserad kost.

Här är en lista över några vanliga livsmedel och hur de påverkar kroppens syra-basbalans:

Basiska livsmedel

Grönsaker (spenat, broccoli, kål), frukt (äpplen, bananer, apelsiner, citron, blåbär), baljväxter (linser, kikärter), nötter (mandlar, cashewnötter), frön (chiafrön, solrosfrön).

Här är några rekommendationer på basisk superfoods och dess fördelar som du kan använda i din dagliga kost:

 • Blåbär - Blåbär är en källa till antioxidanter, flavonoider och vitamin C. De kan hjälpa till att förbättra minnet och kognitiv funktion, och kan också bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.
 • Grönkål - Grönkål är en källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är också hög i fibrer och kan bidra till att förbättra matsmältningen och minska inflammation.
 • Avokado - Avokado är en källa till hälsosamma fetter, fiber och vitaminer. Den kan bidra till att förbättra hjärthälsan, minska inflammation och förbättra hudhälsan.
 • Chiafrön - Chiafrön är en källa till omega-3-fettsyror, antioxidanter och fiber. De kan hjälpa till att minska inflammation, förbättra matsmältningen och sänka blodsockernivåerna.
 • Quinoa - Quinoa är en källa till protein, fiber och antioxidanter. Den är också glutenfri och kan bidra till att förbättra hjärthälsan, sänka blodsockernivåerna och minska inflammation.
 • Kryddor - Vissa kryddor, som gurkmeja och ingefära, har visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper och kan hjälpa till att förbättra hälsan på olika sätt.

Sura livsmedel:

Kött (nötkött, fläsk, kyckling), mejeriprodukter (mjölk, ost, yoghurt), spannmål (vete, ris), socker (läsk, godis, bakverk), koffein (kaffe, te).

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon enskild livsmedel som kan ge alla näringsämnen som kroppen behöver. Även om ett livsmedel är surt, betyder det inte att det är dåligt för hälsan. En balanserad kost som inkluderar en mängd olika livsmedel, superfood inklusive grönsaker, frukt, proteiner och hälsosamma fetter, är viktig för att upprätthålla god hälsa. Därför har vi på Superfood & berries fokuserad och anpassat våra produkter, för att komplettera din kost ex. om man vill stötta magen, sin hormonbalans, immunförvar, hud & hår etc.


Slutsats

Att ha en balanserad kost med mer basiska livsmedel kan ha flera hälsofördelar, inklusive förbättrad matsmältning, ökad energi, bättre benhälsa och minskad risk för kroniska sjukdomar. Det är viktigt att veta vilka livsmedel som är sura eller basiska för att kunna upprätthålla en balanserad kost. Att inkludera en mängd olika basiska livsmedel i kosten, superfood inklusive grönsaker, frukt, nötter och frön, kan vara en bra start för att uppnå en mer balanserad kost.


Källor:

Harvard Health Publishing. (2018). The truth about acidic foods and the alkaline diet.

Medical News Today. (2019). What are the benefits of an alkaline diet?

Healthline. (2021). Acidic vs. alkaline foods: What’s the difference?

Livsmedelsverket. (2019). Kostråd för vuxna.

Kurera. (2019). Sur eller basisk kost?

Dietist.net. (2019). Sur eller basisk kost – finns det någon vits med att äta basiskt? Hämtad från

Takaisin blogiin
 • Detox Bowl

  Lääke hyvinvointiisi

  72 tunnin detox-ohjelman tarkoituksena on antaa kehollesi mahdollisuus palautua syömällä helposti sulavaa ja puhdistavaa ruokaa. Reseptit koostuvat vihreistä juomista, smoothieista, salaateista ja superfood-sekoituksistamme
  Detox Deluxe,Berry KaunisjaBelly Boost.

  Lue lisää hoidosta 
 • Hälsokuren

  Lääke vahvemmalle itselle

  5 päivän hyvänolon ruokavalio on suunniteltu antamaan kehollesi mahdollisuus palautua syömällä helposti sulavia ja puhdistavia ruokia. Reseptit sisältävät puhdasta ja ravitsevaa ruokaa vihreiden juomien, smoothien, salaattien ja superfood-sekoitteemme muodossa
  Health Haven, Berry KaunisjaProteiinivoimaa.

  Lue lisää hoidosta 

Paras myyjä