3 tips för hormonell balans

3 tips för hormonell balans

av Mimmi Palmgren (gästinlägg)

Vi är många kvinnor som kämpar med hormonella obalanser, pms, hormonell akne, trötthet, humörsvängningar, minskad sexlust, mensvärk osv. De flesta kvinnor har dessutom växt upp med informationen om att det är normalt, och en del av att vara kvinna. 

Och absolut kommer vi att märka av att vi är kvinnor och lever cyklist, vi har ständigt en cykel som pågår i våra kroppar, den går upp och ner och det är mycket som ska stämma för att den ska vara i total balans. Så visst kan vi känna oss lite låga ibland eller blir lite irriterade. Men det är inte en del i att vara kvinna att ha så mycket besvär att det påverkar din vardag. Då har vi för stora hormonella obalanser och det är ett tecken från din kropp på att något inte står rätt till. Kanske har du stressat mycket, tränat för hårt eller ätit för mycket socker. 

Det finns mycket som kan påverka våra hormoner, de är väldigt känsliga och vill gärna ha lugn och harmoni för att göra sitt bästa jobb. Våra hormoner styr i princip allt i vår kropp, t.ex. vår fortplantning, vår ämnesomsättning, vår kroppstemperatur, sexlust osv.  Så självklart påverkas vi när dem inte är i balans. 

Dina hormoner har olika uppgifter, de produceras i olika körtlar i kroppen (t.ex. äggstockar, binjurar, sköldkörtel och bukspottkörtel) och skickas som budbärare genom blodbanan till olika receptorer (mottagare) för att signalera något. T.ex skickas hormonet LH från hypofysen till äggstockarna för att signalera att ägget är moget och kan kläckas. När vi har störningar i det hormonella systemet så kanske inte signalerna når fram eller det produceras för lite eller för mycket av något hormon, detta gör att vi får obalanser. 

Du får här 3 tips på hur du kan hjälpa kroppen att upprätthålla en hormonell balans:  

1. Återhämtning

Jag gillar inte att skriva “minska din stress”, för jag vet av erfarenhet att det kan stjälpa mer än hjälpa. Vi stressar alldeles för mycket i dagens samhälle, det vet de flesta. Vi är konstant uppkopplade, tillgängliga, vi blir överrösta med intryck, vi ska vara tillräckliga, perfekta och prioritera alla andra före oss själva. Detta är inte hållbart och kroppen kommer konstant att producera stresshormoner, vilket gör att dina andra hormoner kommer nedprioriteras. Stress handlar om överlevnad, den kommer alltid gå före något annat i din kropp. Och det är samma körtlar som producerar stresshormoner som producerar dina könshormoner. Så - vi måste få in återhämtning. Vila, meditativa aktiviteter, sinnesro, en paus från vardagens intensiva fart. Mina bästa verktyg är djupandning (10 min varje dag - eller vid behov), meditation, yoga och naturen. Alla dessa har fantastiska läkande effekter på vårt stressystem. När kroppen får en paus och aktiverar lugn och ro systemet så kommer också ditt hormonella system prestera bättre. 

 

2. Öka näringen i kosten

Näringsbrister är en annan orsak till hormonella obalanser. Våra celler och organ behöver tillräckligt med näring för att kunna utföra sina uppgifter. Här behöver vi se till att få i oss en varierad och näringsrik kost, med mat lagad från grunden. Grönsaker, bär, frukt, protein, fett och kolhydrater. Många vet att socker är en bov i mycket, så även när det kommer till den hormonella hälsan. Socker stressar och belastar din kropp, den påverkar ditt blodsocker som kommer påverka dina hormoner. Minska gärna på sockerintaget, och fokusera på näring. 

 

3. Minska på gifter/kemikalier 

Hormonerna störs lätt av olika kemikalier och gifter i vår omgivning. Detta är något vi alla får i oss oavsett livsstil, men vi kan minska på mycket genom att äta ekologisk, naturlig mat, superfood, använda naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter, smink, städprodukter osv. Se över vilka gifter som du kan minska på i din vardag för att ge dina hormoner lite mer kärlek. 


Kom ihåg att livet förändras, så även dina hormoner, vi kan behöva olika saker i olika perioder av livet för att må bra. Allt är en helhet och vi behöver stötta upp från flera håll för att hjälpa kroppen. 


Och bara för att du är kvinna behöver inte det betyda att du måste ha fruktansvärda menssmärtor eller depressiva tankar 1 gång i månaden - kroppen vill dig väl, alltid,  den vill bara ha rätt förutsättningar för att göra sitt jobb. 


Med kärlek, 

Mimmi

Instagram @holisticbymimmi

Tillbaka till blogg
  • Detox Bowl

    Kuren för ditt välmående

    72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

    Läs mer om kuren 
  • Hälsokuren

    Kuren för ett starkare jag

    5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

    Läs mer om kuren 

Bästsäljare