Migrän och Huvudvärk

Migrän och Huvudvärk

Det är viktigt att förstå att behandlingen av huvudvärk och migrän kan vara komplex och individuell. Många människor har rapporterat att vissa förändringar i kosten och livsstilen kan hjälpa till att minska frekvensen och svårighetsgraden av migränanfall.

Det finns olika typer av huvudvärk:

Spänningshuvudvärk: Denna verk är tryckande och molande som känns oftast på båda sidorna av huvudet.

Migrän: Intensiv huvudvärk som kommer i anfall och sker i ena sidan av huvudet. Anfallet kan pågå i några timmar eller upp till flera dygn. 

Klusterhuvudvärk: Dessa kommer i flera perioder med attacker efter varandra. Där varje attack pågår från 15 min till några timmar. Klusterhuvudvärk visas först med smärta i eller bakom ena ögat

Huvudvärk: Sedan finns det huvudvärk som du kan få samband till infektioner som t.ex förkylningar. 

Enligt De forskande läkemedelsföretagen så lider 1,5 miljoner svenskar av återkommande huvudvärk (migrän), där WHO har klassat det som en av de svåraste sjukdomarna att leva med. Faktorer som utlöser migränanfallen är t.ex. stress, sömnbrist, starka lukter, höga ljud och skarpt ljus. Personerna som får migrän är både män och kvinnor, men hos kvinnor är det tre gånger vanligare. Orsaken tros vara både hormonell och miljömässig, där det oftast finns en genetisk koppling och ärftlighet. Många som lider av migrän har ofta en släkting som även har samma problem. 

Här kommer våra tips på att förebygga migrän och huvudvärk i din vardag:

1. Minska stressen: försök att minska stressen i ditt liv genom t.ex. promenader, yoga, avslappningsövningar eller mindfulness.

2. Regelbunden motion: Motion kan minska spänning i kroppen, men undvik intensiv träning eftersom det kan orsaka migränanfall.

3. Sömn och måltider: Viktigt att du får tillräcklig med sömn och har regelbundna måltider. Brist på detta kan utlösa migrän.

4. Ät ren och näringsrik mat som stärker och läker kroppen. Bra näring såsom superfood, frukt och grönt hjälper kroppen att komma i balans. Vi rekommenderar särskilt Detox Deluxe och Belly Boost för att stärka immunförsvaret och rensa koppen från lagrade toxiner.

5. Undvik utlösare: Likaväl som bra kost kan hjälpa dig att bli av med huvudvärk så finns det kost som kan utlösa eller förvärra. Detta kan t.ex inkludera, alkohol, processad mat, energidrycker, snabbmat, socker, kaffe.

6. Kolla dina p-piller: Vissa p-piller kan vara olämpliga för de som har migrän, så kontakta din läkare angående detta!

 7. Huvudvärksdagbok: Genom att använda sig av en huvudvärksdagbok så kan du identifiera mönster, vilket kan hjälpa dig att förstå och förebygga migränanfall. Skriv ner bland annat datum, vad du gjorde innan migränen, hur du har sovit, vad du ätit, om du har varit stressad och andra faktorer som är relevanta. 

Här har vi skapat en enkel huvudvärksdagbok som du kan skriva ut och fylla i: Huvudvärksdagbok.pdf

Att förstå vad som orsakar dina migränanfall och att försöka göra livsstilsförändringar baserat på detta kan hjälpa dig att minska risken för nya anfall.

Källor:

https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/huvudvark-och-migran/migran/

https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/huvudvark-och-migran/huvudvark-hos-vuxna/

https://www.lif.se/fokusomraden/en-aktiv-och-hallbar-samhallsaktor/en-fraga-om-liv-och-dod/migran/

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare