Sköldkörteln, superfood och hur kosten kan påverka

Sköldkörteln, superfood och hur kosten kan påverka

Alltfler drabbas tyvärr av problem med sköldkörteln. Det som kanske är mindre känt är att det finns mycket man kan göra själv för att stärka sköldkörteln, både gällande kost och livsstil.

Här kommer 7 tips 
om kost, superfood och sköldkörtelproblem, som många av de som på naturlig väg blivit friska har tipsat om (inkluderat medgrundaren av Superfood & berries):

 1. Ät mycket av grönt, gärna 70% av tallriken
 2. Drick smoothies på superfood, frukt och grönsaksjuicer dagligen
 3. Ät ren kost utan tillsatser, gärna ekologisk.
 4. Sänk stressnivåerna. Djupandas morgon och kväll, meditera och gör yoga. Stress är minst lik viktigt som en bra kost.
 5. Sov minst 7 timmar per natt
 6. Ta bort eller minska sådant som kan belasta kroppen och sköldkörteln såsom socker, kaffe, gluten, mjölprodukter, alkohol.
 7. Använd naturlig deo, och krämer utan tillsatser. Testa t.ex kokosolja eller mandelolja. Tänk på att allt du smörjer kroppen med tas upp av huden

Kosten

För personer med hypotyreos (för låg produktion av sköldkörtelhormoner), kan det vara bra att äta mat rik på jod, såsom skaldjur, fisk och alger. Jod är en viktig beståndsdel i sköldkörtelhormoner, så att äta tillräckligt med jod kan hjälpa till att öka produktionen av dessa hormoner. Det kan också vara bra att äta mat rik på selen, såsom nötter, frön och fullkornsprodukter, eftersom selen spelar en viktig roll i produktionen av sköldkörtelhormoner.

För personer med för hög produktion av sköldkörtelhormoner, kan det vara bra att undvika mat som är rik på jod och selen, eftersom dessa kan öka produktionen av sköldkörtelhormoner. Det kan också vara bra att välja mat som är mättande och hjälper till att hålla vikten stabilt, såsom baljväxter och magert kött. Det är också viktigt att äta en balanserad kost med en mängd olika näringsrik mat, såsom frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och magert proteinkällor. 

Citat, Maria, grundaren av Superfood & berries som själv har hypotyreos:

Jag började med Superfood för att hjälpa till att rensa och stärka vissa funktioner som jag visste att min kropp saknade. Jag började göra mina egna blandningar av superfood och den första jag gjorde var Hormone Harmony för att stärka sköldkörteln och hjälpa till motverka stress. Genom att låta min kropp få en chans att återuppbygga sig själv och få vila så kunde jag stegvis dra ner på levaxinet. Jag har idag sänkt min dos levaxin med drygt 80% med hjälp av de kostförändringar jag gjort. Den sista kommer jag bli av med när jag lärt mig stressa mindre, det är något jag jobbar på ännu.
Läs mer om Maria hälsoresa


Vad är vanligaste tecknet att du har sköldkörteln problem?
Det finns många olika symptom på sköldkörtelproblem, och vilka symptom som är mest framträdande kan variera från person till person. Några vanliga symtom på sköldkörtelproblem inkluderar:

 • Trötthet
 • Viktökning eller viktminskning
 • Känslighet för kyla eller svettning
 • Håravfall
 • Hudtorkhet
 • Försämrad tålighet för stress
 • Irritabilitet
 • Ökad tarmrörelse
 • Ökad hjärtfrekvens

Det är viktigt att notera att dessa symtom kan förekomma i många andra hälsotillstånd också, så det är viktigt att rådfråga en läkare för en diagnos. En läkare kan göra en noggrann medicinsk historia och undersöka dig för att ställa en diagnos och föreslå en lämplig behandling.

Kan både kvinnor och men få sköldkörtelproblem?
Ja, både kvinnor och män kan drabbas av sköldkörtelproblem. Sköldkörtelproblem är vanligare hos kvinnor än hos män, men det kan förekomma hos personer i alla åldrar och kön. Risken för sköldkörtelproblem ökar med åldern, och personer med familjehistoria av sköldkörtelproblem eller andra ärftliga tillstånd kan ha ökad risk att drabbas. Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom på sköldkörtelproblem och att rådfråga en läkare om du misstänker att du kan ha ett sköldkörtelproblem.

Källa:

https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/hormoner/skoldkorteln/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284
Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare